Lukiot ja erikoislukiot

Musiikkilukio

Savonlinnan Taidelukio, paikassa Savonlinna
Pituus
3 vuotta
Seuraava aloitus
Viimeinen hakuaika
Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Pituus
3 vuotta
Seuraava aloitus
Viimeinen hakuaika
Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Musiikkilukio

Musiikkilukio | Savonlinnan Taidelukio

Savonlinnan Taidelukio on yksi Suomen 13 musiikkilukioista. Musiikkilukiossa opiskelija voi opiskella ja harrastaa musiikkia tavoitteellisesti mukavassa ja kannustavassa ilmapiirissä. Musiikin opetusta on tarjolla monipuolisesti eri genreissä: klassisesta musiikista rockiin ja poppiin –  kansanmusiikista jazziin sekä paljon muuta. Opiskelija saa monipuolisen koulutuksen kehittyäkseen asiantuntevaksi musiikinharrastajaksi tai jatkaakseen opiskeluaan musiikin ammattilaiseksi. Musiikkilukio sopii sekä aiemmin musiikkia opiskelleille että niille, jotka ovat motivoituneita aloittamaan musiikin opiskelun.

Opiskelu musiikkilukiossa

Instrumenttiopinnot (pää- ja sivusoitin)

Taidelukio tarjoaa jokaiselle opiskelijalle solistisen instrumenttiopetuksen yhdessä soittimessa tai laulussa, lisäksi opiskelij voi valita toisen tai useamman sivusoittimen. Instrumenttiopetus järjestetään osittain yhteistyössä Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston kanssa, ja käytettävissä on laaja valikoima soittimia. Soitto- ja laulutunnit ovat osa koulupäivää, ja opiskelijoille löytyy hyvin harjoittelutiloja koululta ja samassa rakennuksessa olevasta musiikkiopistosta.

Opiskelijoilla on myös mahdollisuus suorittaa Suomen Musiikkioppilaitosten Liiton ja Pop/Jazz Konservatorion vaatimusten mukaisia soitto- ja laulututkintoja.

Säveltapailu ja musiikin teoria

Vahvan pohjan käytännön musisoinnille saa säveltapailun ja teorian (STT) sekä musiikin historian ja kuuntelun (MHK) opinnoista.  Säveltapailu- ja teoriaryhmät muodostetaan opiskelijan lähtötasosta käsin: voit aloittaa alkeista tai jatkaa siitä, mihin olet aikaisemmissa teoriaopinnoissasi päässyt.

Opiskelijan on opiskeltava vähintään ns. Suomen Musiikkioppilaitosten liiton vaatimusten mukaiset peruskurssit (mupe/muha 1-3).  Lisäksi opiskelija voi valita Säveltapailu I:n, pop/jazz-teorian & säveltapailun, Teoria I:n sekä harmoniaopin oppimäärän.

Musiikin historia ja kuuntelu

Musiikin historia ja kuuntelu -tunneilla tutustutaan musiikin historiaan ja kehitykseen sekä eri musiikkityyleihin. Runsaiden kuuntelunäytteiden avulla perehdytään länsimaisen musiikin, rockin ja jazzin vaiheisiin sekä etnisiin musiikkikulttuureihin.

Vapaasti valittavat opinnot

Näiden lisäksi voi valita vapaasti seuraavia musiikkiaineita laajasta kurssivalikoimasta:

Vuosikurssibändit ja jazzbändi: Opettajien ohjaamissa rock- ja jazzbändeissä harjoitellaan yhteissoittoa, lisäksi opiskelijoita kannustetaan perustamaan omia bändejä, jotka voivat harjoitella koulun tiloissa. Näille lukuisille Taikkarin bändeille vuoden kohokohta on Kevari eli kevyen musiikin konsertti Savonlinnasalissa, jossa kaikki koulun bändit pääsevät lauteille ammattimaisesti toteutetuissa puitteissa.

Kuoro: Taikkarin suureen kuoroon ovat tervetulleita kaikki, tämän lisäksi voit laulaa pienemmissä kuoroissa, kuten kamarikuorossa ja abikuorossa. Kuoroissa lauletaan monipuolisesti erilaista musiikkia, perinteisestä kuoro-ohjelmistosta pophitteihin. Taikkarin kuoro on tehnyt vuosien varrella useita esiintymismatkoja ulkomaille, kuten Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Puolaan ja Japaniin.

Poplaulu: Poplaulua voi opiskella koko lukioajan. Poplaulutunneilla perehdytään afroamerikkalaisen musiikin eri laulutyyleihin sekä lauluyhtyeenä että soolona laulaen.

Kansanmusiikki: Taikkarissa voi soittaa koko lukioajan eri kansanmusiikkibändeissä, kuten TaKaMuksessa ja irkkubändissä. TaKaMus on Taikkarin maineikas kansanmusabändi, joka on keikkaillut aktiivisesti erilaisilla festareille Suomessa sekä myös ulkomailla. Monet entiset takamuslaiset ovat nykyisin kansanmusiikin ammattilaisia.

Musiikkiteknologia: Musiikkiteknologian kursseilla voi opiskella musiikkiteknologian perusteiden lisäksi mm. livemiksaamista, äänittämistä ja studiotyöskentelyä. Musiikkiteknologian opinnot ja opiskelijoiden käytössä oleva koulun studio antavat mahdollisuuden myös omien projektien tekemiseen.

Sävellys ja sovitus: Sävellyksen ja sovituksen opinnoissa perehdytään säveltämisen perusteisiin ja erilaisille kokoonpanoille sovittamiseen. Jatkokurssilla opiskelijat pääsevät säveltämään ja sovittamaan musiikin Taikkarin teatterin musiikkinäytelmään. Musiikin opiskelijat voivat osallistua teatteriprojekteihin näyttelijäntyön ohella myös soittamalla orkesterissa ja osallistumalla ääni- ja valotyöskentelyyn.

OMUTE: Ooppera- ja musiikkiteatteriopinnoissa syvennytään musiikkiteatterin muotoihin, mm. oopperan ja musikaalien maailmaan. Vuosittain toteutetaan erilaisia ooppera- ja musiikkiteatteriproduktioita. Tavoitteena on antaa valmiuksia opiskelijalle halutessaan hakeutua esiintyväksi taiteilijaksi.

Taikkarin konsertit ovat keskeinen osa musiikkilinjan toimintaa. Taidelukioviikolla tammikuun viimeisellä viikolla on perinteisesti akustisempi Promenadikonsertti Melartin-salissa sekä Kevari eli kevyen musiikin konsertti Savonlinnasalissa, missä lukuisat bändit pääsevät esiintymään. Vuosittaiset joulukonsertit ovat myös keränneet paljon kuulijoita. Konserteista kuultavissa ja nähtävissä taltiointeja.

Taidelukion kuoro ja kansanmusiikkiyhtye TaKaMus ovat tehneet vuosien varrella runsaasti esiintymismatkoja ulkomaille ystävyyskouluihin, mm. Ruotsiin, Norjaan, Saksaan, Puolaan ja Japaniin.

Koululla on myös pitkät perinteet musikaalien ja musiikkinäytelmien säveltämisessä ja esittämisessä. Taikkarin teatteri toteuttaa vuosittain musiikkinäytelmän, johon musiikkilinjan opiskelijat säveltävät ja sovittavat musiikin, toimivat muusikkoina sekä osallistuvat muihin teatterin tuotannon osa-alueisiin, esim. valojen ja äänen toteuttamiseen

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

Syksy

  • Lähiopetus
  • Savonlinna
  • Viimeinen hakuaika: 2. asteen yhteishaku

Hakeminen

Kuvataidelukioon haetaan seuraavan kerran uusia opiskelijoita kevään 2022 yhteishaussa. Kattava info Taidelukion koulutusohjelmista sekä hakemiseen liittyvistä asioita pidetään Taidelukion juhlasalissa (Sotilaspojankatu 3, 3. kerros) to 27.1.2022 klo 18 alkaen. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Pääsykoe

Pääsykoe järjestetään 9.5.2022 klo 9 alkaen Taidelukion salissa (Sotilaspojankatu 3, 3. kerros.). Opintopolussa kaikki Taidelukioon hakeneet saavat pääsykoekutsun s-posteihinsa ja paperilähetyksenä kotiosoitteeseen n. kaksi viikkoa ennen pääsykoetta.

Valintakriteerit

Opiskelijavalintaan vaikuttavat perusopetuksen päättötodistuksen arvosanat (painoarvo valinnassa 50%) sekä Taidelukion järjestämä pääsykoe (painoarvo valinnassa 50%).

Perusopetuksen arvosanatiedot saadaan opintopolkujärjestelmän kautta peruskoulun päätötodistuksesta. Näiden aineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7,0. Pääsykoenäyttö arvioidaan asteikolla 0-10. Sisäänpääsyyn edellytetään vähintään 4,0 pistettä.

Pääsykoe- ja todistuspisteiden perusteella hakijat asetetaan linjoittain paremmuusjärjestykseen. Kuvataidelinjalle valitaan 57 ja musiikkilinjalle 37 opiskelijaa. Yhteisvalintajärjestelmästä johtuen maksimoit mahdollisuutesi opiskelijapaikkaan laittamalla haluamasi Taidelukion opinto-ohjelman ensimmäiseksi hakutoiveeksi.

Tutkinto / todistus

Musiikkilukio, ylioppilastutkinto

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Musiikkilukio? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.

Arvioinnit

Keskiarvo: 4,8

Perustuu 13 arviointiin
Kirjoita arviointi
5/5
Ronja
11 tammi 2019
Musiikkipuoli taikkarissa

Savonlinnan taidelukio on ehdottomasti paras paikka! Täällä on ihana ilmapiiri ja mukavia, sekä kannustavia opettajia. Itselleni tästä koulusta on tullut kuin "toinen koti", tän...

Näytä lisätiedot
5/5
toimii
09 loka 2018

Mesta tarjoaa kyllä mahtavat mahdollisuudet kaikille himomuusikosta harrastelijapianistiin, musiikkitunnit ovat yllättävän iso osa opetusta mutta eivät vie energiaa normiopiskel...

Näytä lisätiedot
4/5
Meri
29 loka 2015
Rentoa & mukavaa yhdessäoloa

Koulutus on rentoa, päivät menee aika leppoisasti. Ja koulussa on ihan hyvä yhteishenkikin, niin on mukavaa yhdessäoloa tunneillakin.

Savonlinnan Taidelukio
Sotilaspojankatu 3
57100 Savonlinna



Savonlinnan Taidelukio

Savonlinnan Taidelukio on Pohjoismaiden vanhin erikoislukio, jossa on kuvataidelukio ja musiikkilukio. Opintojen lopuksi opiskelijat saavat lukion päättötodistuksen ja suorittavat ylioppilastutkinnon. Opintoihin sisältyy monipuolisesti kuvataidetta tai musiikkia, kuten maamme muissakin erikoislukioissa. Taidelukion suoritettuaan monet opiskelijat hakeutuvat kuvataiteen tai musiikin ammattiopintoihin. Opiskelijoilla on myös...

Lue lisää oppilaitoksesta Savonlinnan Taidelukio ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu